Sabtu, 2 Ogos 2014

SAINS - BAB 2 (NUTRISI)

KELAS MAKANAN :

  •  Nutrisi adalah proses mendapatkan makanan untuk pembesaran dan menjaga kesihatan.
  •  Makanan berbeza mengandungi nutrien yang berbeza. 
  •  Nutrien adalah bahan di dalam makanan yang diperlukan oleh badan.
  •  Makanan boleh dibahagikan kepada beberapa kelas, iaitu :-

           Karbohidrat , protein, lemak, vitamin, mineral, gentian, air 





KARBOHIDRAT

  • Karbohidrat boleh dijumpai dalam pelbagai bentuk iaitu gula, selulosa,     glikogen dan kanji.
  • Contoh daripada kanji adalah nasi, roti,kentang, gandum dan lain-lain.
  • Gula merupakan  bentuk ringkas karborhidrat. Jenis gula ringkas adalah glukosa (anggur), sukros (tebu), dan laktos (susu).
  • Selulosa ditemui dalam dinding sel tumbuhan dan tidak boleh dicernakan. Contoh : buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Glikogen ditemui dalam hati dan otot.

PROTEIN
  • Protein mengandungi karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen.Sesetengah protein mempunyai sulfur dan fosforus.
  • Protein terbentuk daripada unit-unit asas yang dinamakan asid amino.
  • Protein haiwan termasuk daging, susu, ikan dan telur. Kekacang, bijirin dan kacang soya adalah protein tumbuh-tumbuhan.
  • Fungsi protein adalah ;
           1. Diperlukan untuk membesar dan memperbaiki sel-sel yang
               rosak.
           2. Digunakan untuk menghasilkan enzim, hormon, antibodi dan                                 hemoglobin.
           3. Sebagai sumber tenaga jika kekurangan karbohidrat.
  • Protein yang berlebihan akan dipecahkan oleh hati kepada urea, di mana ia disingkirkan sebagai air kencing.
  • Kekurangan protein terhadap kanak-kanak boleh menyebabkan mengidap penyakit kwashiorkor.
  • Protein boleh diuji dengan Reagen millon’s, apabila dipanaskan. Mendakan putih bertukar warna merah.

VITAMIN
  • Vitamin adalah bahan organik yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan badan.
  • Vitamin tidak membekalkan tenaga.
  •  Hanya vitamin B dan C sahaja larut air. Yang selebihnya adalah larut lemak.

MINERAL
  • Garam mineral adalah bahan tidak organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan.
  • Contoh mineral adalah kalsium, fosforus, iodin.
  • Penting dalam pembentukan tulang dan gigi yang kuat dan juga penting dalam penghasilan hormon dalam kelenjar tiroid.

ZAT BESI

  • Contohnya adalah Hati, telur dan sayuran.
  • Membentuk hemoglobin dalam sel darah merah.

NUTRISI (TUMBUHAN)


      








Tiada ulasan:

Catat Ulasan